Loket - Pivovar Florian

Informace

Navštíveno: 8. 4. 2017

Historie: Právo vařit pivo mělo město Loket již před rokem 1352, kdy toto privilegium udělil Jan Lucemburský. Následovně ve víše zmíněném roce toto právo potvrdil císař Karel IV. Pivo se zde pak vařilo bez ustání až do roku 1953. Současný pivovar byl vybudován v místech kde dříve stál původní pivovar, než město Loket uchvátil roku 1725 požár. Po tomto roce byl pivovar znovu vybudován, a k němu byl také přistavěn hotel. Zde si dovolím citovat postup jakým způsobem zde vař pivo:

„Suroviny pro výrobu piva jsou obilniny, voda a chmel. Po sešrotování sladu (naklíčený ječmen) následuje vystírání, tedy proces míchání sladového šrotu s vodou, které probíhá ve vystírací kádi. Poté nastává rmutování. Rmutování je proces, při kterém se látky ze sladu štěpí na složité polysacharidy a zkvasitelné cukry za postupného ohřívání. Při scezování se oddělí kapalný podíl - sladina od pevného podílu - mláta. Povařením sladiny s chmelem přechází hořké látky chmele do roztoku a výsledkem je horká mladina. Mladina je zchlazena ve vířivé kádi, zchlazená a provzdušněná mladina se přečerpá do uzavřených nerezových cylindrokonických tanků, kde jsou připraveny pivovarské kvasinky. Při kvašení dochází k přeměně zkvasitelných cukrů na alkohol a CO2. Po prokvašení se ,,mladé pivo" zachladí a bez usedlých kvasnic se čerpá do ležáckých tanků, kde dozrává až několik týdnů. Během celého procesu je velmi důležité dodržovat stanovené teploty.“

Zdroj: http://www.hotel-loket.cz/cz/pivovar

Dojmy: Velmi dobré pivo. Pivovar stojí v místech kde skutečně dříve stál pivovar než lehl popelem.

Mapa

Fotografie

IMG_0711
IMG_0775
IMG_0717
IMG_0715
IMG_0713